2009. június 26., péntek

AEG live - csődközeli helyzet?


Sok a bizonytalanság az ötven fellépésből álló, júliustól meghirdetett nagy visszatérő koncertsorozat, pontosabban az azt szervező AEG Live cég sorsa körül - erről a Billboard közölt hosszú elemzést. Már csak azért sem mindegy, hogy mi történik ezen a téren, mert az AEG a világ második legnagyobb koncertszervezője, és egyesek szerint akár a cég sorsa is múlhat az ügyön.

Nyilvános adat kevés van, a hivatalos kommentár nagyon szűkszavú, de iparági szakértők úgy vélik, hogy Michael Jackson akár 10 millió dollár előleget is felvehetett a This Is It koncertsorozatra; az AEG produkciós és reklámköltségeit 20 millióra becsülik, egyesek szerint a teljes összeg, amit a nyitó este előtt ráköltöttek volna, elérhette a 30 millió dollárt. Mostanáig több mint 85 millió dollár értékben adtak el jegyeket, 750 ezer darabot, és a VIP jegyekkel együtt akár 100 millió dollár is lehet az az összeg, amit vissza kell fizetnie az AEG-nek, ráadásul igen gyorsan; ezt megszervezni természetesen még plusz költség lesz a visszafizetendő pénz mellett. A vásárlók 90 százaléka brit állampolgár volt, de rengetegen utaztak volna Londonba Michael Jacksonért, még Botswanából is.

Természetesen a koncertszervezők régóta fel vannak készülve arra, hogy a sztárokkal történik valami, mielőtt letudhatnák kötelezettségeiket. Lehetséges, hogy valamilyen kitétel szerepel a szerződésben, ami szabályozza, hogy mi történik, ha nem tudják megtartani a koncerteket - ebben az esetben valószínűleg az AEG-nek az örökösöktől kell követelnie a pénzt.

Másfelől pedig, mint az szintén szokásos, biztosítást is kötöttek. Hogy fizet-e és ha igen, mennyit a biztosító, az egyebek között attól is függ, hogy mit állapítanak meg az énekes halálának okáról. Egy, a hasonló eseteket jól ismerő szakértő szerint ha egy zenész drogtúladagolás vagy pedig egy régóta fennálló betegség következtében hal meg, akkor általában a szervezőnek kell állnia a bukást. Az AEG elnöke, Randy Phillips korábban arról beszélt, hogy a biztosítás megkötéséhez Michael Jacksonnak komoly egészségügyi kivizsgáláson kellett átesnie, és nagyszerű eredményeket produkált.

Akárhogy is, Michael Jackson halála a világ második legnagyobb koncertszervezője számára, ahogy egy iparági szakértő fogalmaz: "borzasztó vagy rettenetesen borzasztó" következményekkel fog járni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails